Cheesecake patří mezi můj nejoblíbenější hřích 🙂 Proto, když jsem objevila tento výborný a rychlý recept, ihned jsem ho zařadila mezi pravidelné pečení 🙂 Pokud máte rádi tento druh dezertů, určitě si ho zamilujete taky 😉
Budeme potřebovat:
- 2 balení hranatých Bebe sušenek
- 70 g másla
- 2 balení mascarpone á 250 g
- 1 tučný tvaroh 250 g
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 220 g moučkového cukru (lze i méně, kdo má rád méně sladké)
- 1 lžička citrónové šťávy
- Ovoce + želatina + cukr na poslední vrstvu
Postup:
Rozdrtíme sušenky (např. válečkem v sáčku nebo přímo nerozbalené sušenky nebo v robotu), promícháme důkladně s měkkým máslem do drobivé hmoty, tu upěchujeme na dno dortové formy. Podklad dáme na 5 min. zapéct do trouby vyhřáté na 200 st. Necháme vychladnout alespoň na vlažnou teplotu.
Vyšleháme mascarpone, přidáme po částech tvaroh, nakonec cukr + vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Po jednom vyšleháme vejce, Vzniklou směs nalijeme na podklad, necháme 5 minut odstát v pokojové teplotě. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. a doprostřed na dno trouby dáme pekáč s vodou (díky odpařující vodě dort nepopraská). Po 10 minutách snížíme teplotu na 110 st. a pečeme ještě 20-25 minut. Trouba se nesmí během pečení otevřít. Po upečení vypneme troubu a cheesecake v ní necháme cca 10 minut, po 10 minutách otevřeme dvířka a necháme stydnout v troubě s otevřenými dvířky. Po cca 20 minutách necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak dáme do ledničky.
Poleva:
Polevu je možné udělat zvlášť – rozvařit ovoce + cukr a přelít tím sheesecake nebo udělat s želatinou další vrstvu a dort pak krájet i s ovocem. Já dělám z kompotovaných nebo mražených borůvek nebo směsi lesního ovoce – dle návodu na želatině smíchat s želatinou (plátkovou nebo želé) a nalít na ztuhlý cheesecake. Pak to ztuhne a může se baštit
Přeji dobrou chuť