Na mém instagramovém i facebookovém profilu @strava_pro_lepsi_zivot nedávno proběhla anketa na toto téma. Většina z vás hlasovala pro ANO, a protože tuto problematiku často řeším i s klienty při sestavování stravovacích plánů, kdy se většinou zaměřujeme na redukci váhy, rozhodla jsem se sepsat pár řádků o tom jak bojovat a hlavně tedy předcházet chutím na sladké.

V prvé řadě je důležité si říct, co vlastně může za ty někdy neovladatalné chutě? Když jíte sladké, tělo uvolnňuje hormony dopamin a serotonin (kouzelníci dobré nálady) a také endorfiny, což jsou hormony štěstí. Když hladina serotoninu klesne, začnete mít chutě na sladké, mozek pak vyšle signál, že je třeba tento hormon doplnit a v tomto momentě je nejrychlejší sáhnout po něčem sladkém. To však  z dlouhodobého hlediska není vůbec dobré řešení.

V momentě, kdy už máme chutě na sladké, volá naše tělo po živinách. Proto je třeba upravit jídelníček tak, aby jsme měli dostatek makroživin – Bílkovin, Zdravých tuků a komplexních Sacharidů. Bílkoviny a Tuky musí naše tělo rozkládat o dost delší dobu než rychlé cukry (sladkosti apod.). Máme pak delší pocit nasycení a nehoní nás tolik mlsná. Proto je důležité plánovat a mít připravenou porci kvalitního jídla vždy při sobě, abychom tak neměli tendence sáhnout hned po něčem sladkém pokaždé, když máme hlad.

JAK TEDY LZE PŘECHÁZET CHUTÍM NA SLADKÉ?

1) Dostatek spánku

Asi to známe všichni, když máme nedostatek spánku a jsme unavení, dokážeme pak sníst až o 30%  energetického příjmu více než normálně. Jsme podrážděni a nedokážeme se soustředit. Naše tělo v tomto stavu nedokáže srovnat hladinu cukru v krvi, insulinu atd., a v tomto momentě si pak říká o rychlou dávku energie.

2) Pohyb

Když se věnujeme jakékoli pohybové aktivitě, vyplavujeme hormony štěstí – endorfiny. Kdo pravidelně cvičí, dá mi určitě za pravdu, že ten pocit „PO“ je k nezaplacení a když se pak nějakou dobu vynechá, naše nálada klesá. Proto je pohyb zdravá závislost, kterou mohu všem jen a jen doporučit. Vyberte si  pohyb s přihlédnutím na vaši aktuální kondici a zdraví. Důležité je, aby vás bavil a dělal šťastnými.

3) Eliminovat Stres

Lehce se to řekne, hůř dělá, já vím, ale žít dlouhou dobu ve stresu způsobuje zdravotní problémy. V tomto stavu je velmi jednoduché sáhnout po něčem sladkém, jelikož nám to způsobí chvilkové uspokojení…pocit štěstí. 

4) Pitný režim

Špatná hydratace organismu může podporovat chutě na sladké. Doporučuji vypít 35 ml tekutin (nejlépe neslazené) na 1 kg vaší váhy. Př. – žena vážící 60 kg by měla přijmout 2,1L tekutin za den.

5) Zelenina

Na tu se dnes docela zapomíná a přitom by měla tvořit min. čtvrtinu příjmu potravin denně. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby, tím lépe.Vedle jiných benefitů navíc obsahuje spoustu vlákniny.

7 dní pro lepší život

Online Program 7 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!

21 dní pro lepší život

Online Program 21 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!