Sice už je to nějaký ten pátek co jsem naposledy pekla tohohle krasavce, ale přesně si pamatuji tu radost, když jsem si pořídila vysněnou kulatou ošatku na kynutí těsta 🙂 A protože takový kváskový chleba rozhodně patří do stravy pro lepší život, nesmí tu chybět. Recept jsem před několika lety získala od kamarádky – zkušené „pekařky kváskových chlebů“ – tímto ti Aničko ještě jednou moc děkuji!!! 🙂

Budeme potřebovat:

  • cca 0,5 kg kvásku
  • cca 1,5 hrnku vlažné vody
  • cca 0,5 kg mouky (žitné, pšeničné,celozrnné, špaldové…dle libosti)
  • 2-4 lžičky soli, kmínu (já používám drcený)
  • dle chuti můžete přidat různá semínka – slunečnicová, dýňová apod.

Postup:

Vypracujeme těsto – nesmí být ani moc řídké, ani moc husté. Necháme kynout cca 2 hod. Po vykynutí těsto propracujeme a dáme znovu kynout – dle potřeby (dávala jsem cca 1-2 hod. – záleží jaké je doma teplo). Těsto nesmí překynout.

Potom těsto opět propracujeme na požadovaný tvar a konzistenci a dáme kynout do moukou vysypané ošatky (pokud není ošatka, stačí vyložit mísu vhodného tvaru utěrkou a řádně ji pomoučníme).

V ošatce by těsto nemělo kynout déle jak 1 hod.

Když vidíme, že je těsto pěkně vykynuté, rozpálíme troubu na 230 – 250 st. a dáme do ní hrnek s vodou. Jakmile je trouba vyhřátá, vyklopíme těsto z ošatky na plech (já používám pečící papír) a ihned dáme do vyhřáté trouby, můžeme naříznout – jen tak po povrchu (můžeme volit různé tvary)

Po 10 – 150 min. stáhneme troubu na 160 – 180 st., chleba by se měl péct cca 1 hod.

Dle potřeby a podle toho jak máme rádi propečený a křupavý chleba, ubíráme či přidáváme teplotu.

Po upečení můžeme chleba potřít slanou vodou s troškou olivového oleje.

7 dní pro lepší život

Online Program 7 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!

21 dní pro lepší život

Online Program 21 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!