
Budeme potřebovat:
- cca 0,5 kg kvásku
- cca 1,5 hrnku vlažné vody
- cca 0,5 kg mouky (žitné, pšeničné,celozrnné, špaldové…dle libosti)
- 2-4 lžičky soli, kmínu (já používám drcený)
- dle chuti můžete přidat různá semínka – slunečnicová, dýňová apod.
Postup:
Vypracujeme těsto – nesmí být ani moc řídké, ani moc husté. Necháme kynout cca 2 hod. Po vykynutí těsto propracujeme a dáme znovu kynout – dle potřeby (dávala jsem cca 1-2 hod. – záleží jaké je doma teplo). Těsto nesmí překynout.
Potom těsto opět propracujeme na požadovaný tvar a konzistenci a dáme kynout do moukou vysypané ošatky (pokud není ošatka, stačí vyložit mísu vhodného tvaru utěrkou a řádně ji pomoučníme).
V ošatce by těsto nemělo kynout déle jak 1 hod.
Když vidíme, že je těsto pěkně vykynuté, rozpálíme troubu na 230 – 250 st. a dáme do ní hrnek s vodou. Jakmile je trouba vyhřátá, vyklopíme těsto z ošatky na plech (já používám pečící papír) a ihned dáme do vyhřáté trouby, můžeme naříznout – jen tak po povrchu (můžeme volit různé tvary)
Po 10 – 150 min. stáhneme troubu na 160 – 180 st., chleba by se měl péct cca 1 hod.
Dle potřeby a podle toho jak máme rádi propečený a křupavý chleba, ubíráme či přidáváme teplotu.
Po upečení můžeme chleba potřít slanou vodou s troškou olivového oleje.
