Budeme potřebovat:
- 1 ks dýně
- 1 ks cibule
- 50 g přeupuštěné máslo-ghí (můžeme nahradit obyč máslem)
- sůl, pepř
- rostlinná smetana (případně jiná smetana na vaření)
Postup:
V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm do sklovata na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou a na větší kostky nakrájenou (vydlabanou) dýni a ještě chviličku vše smažíme, aby se nám suroviny krásně rozvoněly. Obsah hrnce zalejeme studenou vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená, promícháme a vaříme na mírném plameni dokud dýně nezměkne (trvá to cca 20 min).
Když je dýně měkká, stáhneme hrnec z plamene, přilejeme do něj smetanu na vaření, podle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixérem do hladka. V případě, že se vám zdá polévka moc hustá, můžete zředit vodou a ještě chvíli povařit.
Podáváme s celozrnnými krutonky a opraženými dýňovými semínky
Dobrou chuť!
Na slovíčko:
Dýně při dietě a hubnutí
Lidé bojující s nadváhou by bez váhání měli sáhnout právě po této zelenině. Má totiž velmi nízkou nutriční hodnotu, jen 155 kJ/100 g, a proto je vhodná při redukci váhy. Můžete jí nahradit přílohy jako jsou knedlíky a brambory, nebo připravit jako zdravý hlavní chod.
Tuto nízkokalorickou potravinu můžete sterilizovat jako kompot, použít k vaření polévek, hlavního chodu, přílohy k hlavnímu chodu, případně grilovat, zapéct v troubě nebo smažit.
Dužina je bohatá na vodu, vitamín C, beta-karoten. Beta-karoten je také antioxidant. Dalším významným antioxidantem obsaženým v dýní je vitamin E. Vitamín B – ten pozitivně působí na cévy a srdce, pomáhá snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.