Není nad čerstvě upečené pečivo, které provoní celý dům. Mám tu pro Vás další snadný recept na domácí rohlíky, tentokrát celozrnné.
Budeme potřebovat:
- 25 g kvasnic
- 250 ml mléka
- 1 čl cukru
- 25 g másla
- špetka soli
- 250 g celozrnná mouka pšeničná (např. Předměřická)
- 140 g hladká pšeničná mouka
- mléko na potření
- posyp dle preferencí – mák, sůl, kmín…
Postup:
Nejdříve si připravíme kvásek z kvasnic, mléka, cukru a trochou (cca 2 PL) hladké mouky, necháme vzejít 5-10 min. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme těsto tak, aby se nelepilo, případně dosypeme celozrnnou mouku. Hotové těsto rozdělíme na cca 10 ks bochánků, záleží jak velké chceme rohlíky (většinou rozděluji na 65-75g). Bochánky vyválíme do oválu a srulujeme do tvaru rohlíku. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme alespoň 30 min. kynout na teplém místě. Poté potřeme trochou mléka, případně dle chuti můžeme posypat mákem, solí nebo kmínem a dáme péct.
Pečeme na 180°C dozlatova, cca 20 min.
S chutí do toho Budu moc ráda, když mi dáte vědět jak vám rohlíky chutnají a pošlete mi fotku třeba na messenger nebo mě označíte s vaším dílem na sociálních sítích. Budu se těšit