Při konzultaci o výživě s klienty dostávám různé dotazy, jeden z nich je právě zda je důležité jíst alespoň jedno teplé jídlo za den? Proto jsem se rozhodla pro tento článek.

Už naše maminky a babičky říkávaly… Musíš mít něco teplého do žaludku a hned po ránu nám dávaly teplý čaj. Co si budeme povídat, i já svým dětem toto každé ráno říkám 🙂

Záleží na úhlu pohledu. Jak se říká, všechno souvisí se vším. Jídlo není jen věcí výživy těla, ale také ovlivňuje harmonii psychickou a právě v tom může hrát teplé jídlo významnou roli. Pravdou také je, že tepelnou úpravou některých potravin se zvyšuje využití nutričních látek, které jsou v ní obsaženy.

Roli hraje roční období.

Teplé jídlo není pro naše zdraví nutností, ale ani odborníci na stravování jeho význam nepodceňují. Je pravda, že teplé jídlo člověka zahřeje a je mu pak lépe. Svou roli v tom samozřejmě hraje také roční období. Teplé oceníme většinou na podzim a v zimních měsících.

Odbytý oběd nás pronásleduje celý den.

Dle odborníků by jedno jídlo denně teplé být mělo. Obecně platí, že se vyplatí jít na oběd, a to i v případě, že se snažíme hubnout. Když odbudu oběd, táhne se to se mnou po zbytek dne. Člověk je pak nespokojený, neukojený, stále něco hledá. Vařený oběd by měl být, i když nemusí hlavnímu jídlu nutně vždy předcházet polévka.


Nejde o to, že byste si například sýrem s pečivem zkazili žaludek, ale jde hlavně o onen pocit uspokojení z jídla. Konzumace jídla je složitý proces. Není to jen o tom, něco zhltnout. Důležité je, jak pokrm vypadá, jak se u jídla cítím, s kým ho sdílím. Je to pro člověka jedna z nejdůležitějších událostí během dne. A teplé jídlo prostě nezhltnete v běhu za povinnostmi. Přece jen člověka přiměje se na chvíli zklidnit. V tom je jeho velký význam.

Teplá polévka je ideální večeře, například dýňová s celozrnnými krutonky, kterou dělám já můžete vidět v sekci Kuchařka

Teplé někoho lépe zasytí

Teplá kuchyně může mít také pozitivní význam pro hubnutí. Někteří lidé totiž poté, co snědí něco teplého, pociťují menší hlad. Není to ale pravidlo, takže si to každý musí vyzkoušet sám. Pro hubnutí je samozřejmě hlavní kalorická hodnota pokrmu, obsah tuků a cukrů.

7 dní pro lepší život

Online Program 7 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!

21 dní pro lepší život

Online Program 21 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!