Co je TABATA a kam se řadí?

Možná někteří z vás o cvičení Tabata slyšeli. A někteří to slyšíte poprvé.

Tabata je cvičení zaměřené na vysoký a inzenzivní výkon ve velmi krátkém čase. Jedná se tedy o další HIIT (high intensity interval training) kombinaci aerobního a silového cvičení s velkou účinností. 

Tabata je velmi efektivní a náročná metoda intervalového tréninku, při kterém se zvyšuje fyzička i síla zároveň – získáte aerobní kondici i nárůst dynamiky.

Tabatu stojí za to vyzkoušet, procvičíte celé tělo. 

Tabata a hubnutí
Tabata trénink je pravděpodobně jednou z vůbec nejlepších technik jak spalovat tuky při cvičení. Vysoce intenzivní cvičení  (HIIT trénink) zvyšuje fyzickou kondici mnohem efektivněji než vytrvalostní cvičení.
Tyto krátké intenzivní tréninky poskytují lepší sportovní výkony. Tělo lépe metabolizuje glukózu a odbourávání tuků probíhá mnohem rychleji.

A jak taková Tabata vlastně během té hodiny probíhá?

V prních deseti minutách zahřejeme a protáhneme svalstvo. Poté přijde na řadu intenzivní intervalový trénink, většinou zařazuji do svých lekcí interval 30 sekund cvik a 15 sekund odpočinek. Během jedné písničky procvičíme 2-4 cviky zaměřené na celé tělo.

Další interval, který zařazuji je 20 sekund cvik a 10 sekund opočinek, během tohoto intervalu zařazuji 4 – 8 různých cviků na celé tělo. 

V posledních 10 minutkách se pořádně protáhneme 😉              

Celé to tedy vypadá takto:

30 sekund cvičíme co nejvíce opakování (tolik, kolik dokážeme), poté následuje odpočinek 15 sekund.

Důležité u Tabaty je makat na 100 % a dodržovat intervaly. 

Tabatu cvičíme většinou s vlastní vahou a zařazuji např. tyto cviky:
angličáky, sprinty, kliky, dřepy s výskokem, výpady, přeskakování, jacky, běh na místě a další a další…

Co se týče cviků, fantazii se meze nekladou a vůbec…prostě se přijďte podívat a uvidíte 😉 Věřte mi, že takto intenzivní trénink bude stát za to! Vaše svaly budou napumpované k prasknutí 🙂

Těším se na Vás každý čtvrtek od 19 hod. ve 3D Fitness Žamberk 🙂

Online rezervaze je možná na webových stránkách 3D Fitness Žamberk 

S Láskou k pohybu…  Verča 😉

7 dní pro lepší život

Online Program 7 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!

21 dní pro lepší život

Online Program 21 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!