Ráda bych se s vámi podělila o mou zkušenost s digitálním detoxem. Co si pod tímto pojmem vlastně představit? Proč si ho ordinuji každý rok a trávím Vánoční svátky bez sociálních sítí? 

Ke konci roku, počínaje Vánočními svátky si ordinuji Digitální Detox – vypínám sociální sítě (konkrétně Facebook a Instagram), nebo ještě lépe – odstraním z mobilu ikony těchto aplikací, vypnu wifi i mobilní data a užívám si tak přítomného okamžiku s těmi nejbližšími bez koukání do mobilu. Vánoce jsou pro mě ty nejúžasnější chvíle v roce, kdy si dopřeju víc než kdy jindy se zastavit, nic neřešit, vše nedokončené odložit a v klidu si svátky vánoční užít. Řeknu Vám, je to úžasný pocit, který se nedá popsat, to se prostě musí zažít.

Jak vnímám sociální sítě?

Sociální sítě vnímám jako nástroj/součást mého online i offine podnikání, kde během roku trávím hodně času. Baví mě tvořit jejich obsah různými příspěvky s fotkami, články na různá témata, recepty i videa. Na podzim loňského roku vznikla také skvělá komunita lidí v naší uzavřené skupině na Facebooku – 21 Dní Pro Lepší Život, jejím členem se může stát každý koho zajímá vše ohledně zdravého životního stylu – ať už je to strava, pohyb, relax, meditace a další…  Ve skupině se zájemně motivujeme, hecujeme a podporujeme při  různých výzvách, které zahajuji každý měsíc.

Trávení času na Facebooku či Instagramu se však pro mě stalo jakousi „závislotí“, kterou jsem se rozhodla mít pod kontrolou. Sociální sítě a celkově digitální technologie jsou sice dobrým sluhou, ale bohužel i zlým pánem. Dokážou nám usnadnit práci a být produktivnější, ale pokud to s nimi neumíme a propadneme jim, zaplatíme tím nejcennějším co máme – naším časem, energií i pozorností. Digitální technologie mají sloužit lidem a ne lidé jim!Vím, že sociální sítě jsou pro většinu z nás nedílnou součástí našich životů. Dává nám to pocit, že někam patříme, že jsme součástí něčeho, kde můžeme sdílet naše radosti i starosti…Dozvídáme se z nich novinky o životech našich přátel, rodiny i našich oblíbenců. Sami tam navíc dáváme fotky nebo popisujeme momenty z našich životů. Nahrazují nám i část sociálního života. Je to však dobře?

Tím, že trávíme spoustu času na facebooku nebo jiných sociálních sítích, se stává, že žijeme životy jiných lidí. Dost často nám ale sociální sítě předhazují nereálný, neúplný, retušovaný nebo naaranžovaný obraz reality, s kterým máme tendenci se srovnávat. Právě to je třeba si uvědomit. Proto tu pro vás mám několik doporučení:

  • Nesrovnávejte se s ničím a nikým, co uvidíte na sociálních sítích. 
  • Každý má občas problémy, nejistoty a nezdary, které na sociální sítě (většinou) nesdílí.
  • Nepřemýšlejte nad tím, že jste nedokonalí nebo že vaše životy nejsou perfektní. Žádný život takový není. 
  • Zkuste si alespoň občas oddychnout od sociálních sítí, zajděte do přírody, za přáteli a nechte si telefon doma.

Co přináší Digitální detox?Bez mobilu v dnešní době nedá většina lidí ani ránu a těžko si dovede představit, že by strávili třeba jen jeden jediný den bez mobilu a internetového připojení. Jenže právě to je to, co byste rozhodně měli zkusit. Zjistíte kolik najednou máte času na to o čem říkáte, že čas nemáte. Budete mít lepší náladu. Nebude vás bolet za krkem. Najednou začnete tvořit něco, co už dlouho odkládáte. Máte více času na offline život – kdy se prohlubuje rodinný, partnerský, ale i přátelský vztah. Zmizí i nervozita, roztěkanost z toho, že nám něco unikne. Věřte, že na sociálních sítích Vám nic neuteče.           

Je prokázáno, že budete:

  • šťastnější                                                                                 
  • mít kvalitnější spánek
  • produktivnější a soustředěnější
  • zdravější
  • mít více energie
  • mít lepší vztahy s lidmi
  • mít méně stresu
  • mít více času
  • mít nové nápady

Volat si s přáteli nebo psát?

V současnosti jsme si zvykli raději si s přáteli psát přes různé chatovací aplikace než jim na pár minut zavolat. Přitom takový telefonát nám může ušetřit spoustu času a hlavně dokáže předejít celé řadě nepochopení, ať už jde o tón hlasu nebo použití ironie, která se zpráv nejde vůbec poznat. Druhá strana pak daný text pochopí dle své momentální nálady či vnitřního nastavení.

Zkuste někdy místo psaní zpráv po Messengeru zavolat svým rodičům, kamarádům, sourozencům či známým. Ne jen, když něco potřebujete, ale prostě jen tak, zeptat se jich jak se mají? Co dělají? A tak… Uvidíte jakou budou mít Radost a vy z toho budete mít skvělý pocit.

Jak často si Digitální detox dopřát?      

Záleží jen a jen na Vás – prostě pocitově.  

S chutí do toho 

7 dní pro lepší život

Online Program 7 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!

21 dní pro lepší život

Online Program 21 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!