I přes veškerou snahu o Vánocích nepřibrat, máte o nějaké to kilo navíc? Nevadí, poradím Vám jak se dostat zpět do kondice, bez drastické diety a trápení se v posilovně.

Foto blesk pro ženy

Kdo by odolal? Stoly jsou v těchto dnech plné různých dobrot, ať už je to vánoční cukroví, vánočka, bramborový salát, řízky, jednohubky, obložené chlebíčky a v neposlední řadě slazené nápoje nebo alkohol. Vánoce jsou krásné, pohodové svátky klidu, ale bohužel dost často i přibývajících kil.

Říkáte si, vždyť jsou ty vánoce jednou za rok. Jenomže… celý rok se snažíme udržet svou váhu, sportujeme, držíme stravovací režim. Pak přijde konec roku a veškerá snaha je pryč. Kila jsou zpět a někdy dokonce přibydou i další. Proč tomu tak je? Za vše mohou vánoční dobroty a také pohodička, jakási lenost, která nás nutí vysedávat doma, uždibovat cukroví a sledovat oblíbené vánoční pohádky. No a pak je někdy problém dopnout své oblíbené džíny.

Do plavkové sezóny sice ještě zbývá půl roku, ale nadbytečných kilogramů se můžeme zbavit už teď, v lednu. Bez drastické diety a trápení se v posilovně. Jak na to? Vám hned prozradím, ale nejdříve bych Vás ráda pozvala na facebookové stránky Strava Pro Lepší Život, kde právě probíhá Novoroční soutěžní výzva – Pryč s centimetry za 21 dní  Přidejte se k nám a s následujícími tipy Vám zaručuji krásné výsledky za pouhé 3 týdny – za ten skvělý pocit to stojí.

Jezte pravidelně – bez uždibování

Ve stravovacím režimu je důležitá pravidelnost, mít pauzy mezi jednotlivými chody alespoň 2-4 hodiny, nesmíme též zapomínat na vyváženou a pestrou stravu. Právě pravidelnost má velký vliv na hubnutí. Pravidelné stravování dodává tělu dostatek živin ve stejných intervalech a tělo nemá potřebu si tvořit tukové zásoby. Stejně tak pomáhá pravidelný pohyb a dostatek spánku. 

Doporučuji začínat den snídaní, ta je základem pro celý den. Pokud vynecháte snídani, bude to mít negativní vliv na stravování po celý den. Vaše tělo je po dlouhé noci vyhladovělé, spálilo veškerou energii a potřebuje ji doplnit. 

Základní složkou snídaně jsou komplexní sacharidy, které obsahují např. ovesné vločky, domácí müsli…k doplnění tuku doporučuji např. ořechy, semínka a k doplnění bílkovin pak jogurt, tvaroh, vajíčka. Tipy na Recepty najdete v kuchařce v sekci Snídaně a Recepty s Goji.

Občasné hřešení není problém, pokud však chcete shodit nadbytečná kila co nejdříve, je dobré se jim alespoň na pár prvních týdnů vyhýbat.

2. Co nejvíce choďte pěšky a hýbejte se 

Jezdíte do práce (školy) autem nebo autobusem? Zkuste jít pěšky, na kole nebo zaparkujte půl km od firmy a projděte se. Nebo vystupte o jednu nebo dvě zastávky dříve. Chůze má mnoho benefitů, prokysličí vám mozek, přijdete na jiné myšlenky, zlepší vám náladu a budete mít skvělý pocit, schválně to zkuste a uvidíte. Pokud chcete zpevnit a vytvarovat postavu, doporučuji posilování buď s vlastní vahou či za pomocí zátěže, HIIT trénink – Tabatu, pilates nebo jógu.

3. Dodržujte pitný režim

Otřelé téma, nicméně opakování je matka moudrosti a je třeba si uvědomit, že pitný režim, především pak v podobě vody a neslazených nápojů je pro náš organismu nesmírně důležitý. Kytka bez vody taky neporoste a zanedlouho nám uschne.

Pijte průběžně po celý den, mějte u sebe neustále skleničku nebo lahev s vodou nebo neslazeným čajem. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Denně byste měli vypít plus mínus 35 ml/na kg vaší váhy. Např. 60 kg dospělá osoba by měla vypít alespoň 2,1 L vody. Tento výsledek v sobě skrývá i vodu přijatou potravou, což je zhruba 20%, v tomto případě je tedy třeba odečíst 420 ml, pro vypití pak tedy zůstává zhruba 1,7 L.  Součástí pitného režimu jsou také domácí zeleninové a ovocné šťávy nebo i polévky. Omezit byste měli slazené nápoje a Alkohol

4. Omezte sladká jídla a zařaďte více komplexních sacharidů

Cukr obsažený ve sladkosech zvyšuje hladinu cukru v krvi a vyvolává opakovanou chuť k jídlu. Pokud rychlé cukry konzumujete v obrovském množství, jsou právě ony nejčastější příčinou nadváhy či obezity.

Obecně by měl člověk přijmout asi 2-3 g sacharidů na kg svojí hmotnosti denně. Toto číslo je samozřejmě třeba upravovat dle pohybové aktivity jedince – např. aktivní sportovec zvládne i 4 g, zatímco účetní bez pohybu stačí 2 g na kg/den.

Sacharidy dělíme na jednoduché a komplexní. Ve vašem jídelníčku by se měly objevovat hlavně sacharidy komplexní, které tolik nezvyšují hladinu krevního cukru – a hlavně po nich zůstanete déle sytí. Komplexní sacharidy najdete např. v rýži, bramorách, těstovinách, luštěninách, ovesných vločkách, celozrnném pečivu atd. Jednoduché sacharidy (cukry) jsou pak čokolády, sušenky, med, cukrovinky, cukr…atd…

Nadbytečné množství přijatých sacharidů, které tělo nestihne spálit se pak ukládá do tukových zásob. Což se děje i v případě, že se rozhodnete pro hladovku. Mnoho lidí, zejména pak žen se domnívá, že nejrychleji zhubnou pomocí drastické diety. Výsledky se sice rychle projeví, ale jsou pouze krátkodobé a kila se velmi brzy vrátí zpět a přibydou i další. Z dlouhodobého hlediska hladovění se zpomaluje metabolismus. Tělo si vše pamatuje a z obavy další hladovky si ukládá veškerou přijatou energii do tukových zásob.

5. Vybírejte pečlivě potraviny

Pečlivě si vybírejte potraviny, které do svého jídelníčku zařadíte. Volte především čerstvou zeleninu, ovoce, kvalitní libové maso, uzeniny, ryby, sýry, z příloh pak rýži, brambory, těstoviny apod. Ořechy, semínka, rostlinné oleje. Omezte tučná, smažená a sladká jídla a bílé pečivo. Co nejvíce se vyhýbejte potravinám průmyslově zpracovaným. Obecně platí, čím méně obsahuje etiketa složek, tím více je potravina kvalitní. A taková potravina bez etikety je úplně nejlepší, jako je např. utržené jablko ze stromu, sklizená mrkev ze zahrádky, domácí vajíčka atd…

6. Poraďte se s odborníkem

Dodržujete všechny zásady zdravého stravování, máte pravidelný pohyb, ale číslo na váze se ne a ne pohnout směrem dolů? Pak Vám doporučuji oslovit odbornou pomoc – poradce pro výživu, ten dokáže po konzultaci s vámi odhalit všechny nedostatky. Doporučí Vám individuální stravovací režim i vhodné pohybové aktivity.

7 dní pro lepší život

Online Program 7 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!

21 dní pro lepší život

Online Program 21 Dní Pro Lepší Život aktuálně probíhá, Chcete se jej příště účastnit? Není nic jednoduššího. Stačí se přihlásit v tlačítku níže na čekací listinu.

You have Successfully Subscribed!